Τι σημαίνουν οι πληροφορίες για το προϊόν στη συσκευασία των λαμπτήρων;

Φωτεινότητα (σε lumen)

Σήμα ενεργειακής απόδοσης λαμπτήρα

Σήμα ενεργειακής απόδοσης λαμπτήρα

Η μέτρηση των επιδόσεων των λαμπτήρων σε lumen επιτρέπει την άμεση σύγκριση της ποσότητας του παραγόμενου φωτός (που είναι άλλωστε και ο σκοπός του λαμπτήρα). Οι συγκρίσεις που βασίζονται στην ισχύ (watt) δεν έχουν πλέον νόημα και μπορεί μάλιστα να είναι και παραπλανητικές. Τα 1300-1530 lumen ισοδυναμούν με έναν λαμπτήρα πυράκτωσης 100W, τα 920-1060 lumen με λαμπτήρα 75W, τα 700-810 lumen με λαμπτήρα 60W, τα 410-470 lumen με λαμπτήρα 40W και τα 220-250 lumen με λαμπτήρα 25W.

Ενεργειακή απόδοση

Ο κανονισμός καταργεί σταδιακά τους λαμπτήρες με τη μικρότερη ενεργειακή απόδοση. Ωστόσο, θα πρέπει πάντα να ελέγχετε το σήμα ενεργειακής απόδοσης για να ξέρετε πόσο αποδοτικός είναι ο λαμπτήρας που αγοράζετε, καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλες διαφορές ανάλογα με τον τύπο του λαμπτήρα. Για την ίδια φωτεινότητα, ένας λαμπτήρας φθορισμού μικρού μεγέθους (κατηγορία Α) χρειάζεται μόλις το ένα τρίτο της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνει ένας βελτιωμένος λαμπτήρας πυράκτωσης (κατηγορία C). Μπορείτε να εξοικονομήσετε αρκετά χρήματα, αν επιλέγετε πάντα λαμπτήρες μέγιστης αποδοτικότητας.

Διάρκεια ζωής

Η διάρκεια ζωής ενός λαμπτήρα εκφράζεται σε ώρες λειτουργίας μέχρι την αχρήστευσή του. Η μέση διάρκεια χρήσης ενός λαμπτήρα είναι 1.000 ώρες ετησίως, αριθμός που προκύπτει με 3 ώρες λειτουργίας κατά μέσο όρο ημερησίως. Όταν μια λάμπα μένει συνέχεια αναμμένη καίγεται πιο γρήγορα, ενώ αν χρησιμοποιείται περιστασιακά διαρκεί περισσότερο. Στην περίπτωση ορισμένων λαμπτήρων φθορισμού, η διάρκεια ζωής τους επηρεάζεται επίσης από το πόσες φορές ανάβουν και σβήνουν (βλ. αριθμός κύκλων λειτουργίας). Η διάρκεια ζωής των λαμπτήρων μπορεί να ποικίλλει από 1.000 ώρες για τους συμβατικούς λαμπτήρες πυράκτωσης μέχρι 15.000 ώρες για τους καλύτερους συμπαγείς λαμπτήρες φθορισμού και LED. Μεγαλύτερη διάρκεια ζωής σημαίνει μεγαλύτερη ευκολία, αφού οι λαμπτήρες θα αντικαθίστανται πιο σπάνια. Αυτό πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και όταν συγκρίνετε τις τιμές των εναλλακτικών προϊόντων.

Χρώμα φωτός (θερμοκρασία χρώματος)

Η θερμοκρασία χρώματος (πόσο ζεστό ή ψυχρό είναι το χρώμα του φωτός) δηλώνεται στη συσκευασία του λαμπτήρα

Η θερμοκρασία χρώματος (πόσο ζεστό ή ψυχρό είναι το χρώμα του φωτός) δηλώνεται στη συσκευασία του λαμπτήρα

Αν και οι λαμπτήρες πυράκτωσης παράγουν πάντα το ίδιο χρώμα φωτός («ζεστό λευκό»), οι συμπαγείς λαμπτήρες φθορισμού και οι λαμπτήρες LED έχουν μεγάλη ποικιλία θερμοκρασιών χρώματος (σε Kelvin). Αυτή η ποικιλία είναι χρήσιμη για ορισμένες χρήσεις. Επιλέξτε θερμοκρασία χρώματος 2700K («ζεστό λευκό») για χαλάρωση και περισσότερο από 4000K ή «ψυχρό λευκό» για εργασία.

Μέγιστος αριθμός κύκλων λειτουργίας

Πόσες φορές μπορεί να αναβοσβήσει ο λαμπτήρας μέχρις ότου καεί

Πόσες φορές μπορεί να αναβοσβήσει ο λαμπτήρας μέχρις ότου καεί

Αυτή η πληροφορία είναι ιδιαιτέρως σημαντική για τους συμπαγείς λαμπτήρες φθορισμού. Οι απλοί συμπαγείς λαμπτήρες φθορισμού (3000-6000 κύκλοι λειτουργίας) δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σε χώρους όπου το φως αναβοσβήνει συχνά, δηλαδή περισσότερες από τρεις φορές κατά μέσο όρο την ημέρα, π.χ. τουαλέτα ή διάδρομος με φωτοκύτταρο. Στην περίπτωση αυτή η διάρκεια ζωής τους ενδέχεται να είναι μικρότερη από αυτή που αναγράφεται στη συσκευασία. Υπάρχουν όμως εξειδικευμένοι συμπαγείς λαμπτήρες φθορισμού που μπορούν να αντέξουν μέχρι και 1 εκατομμύριο αναβοσβησίματα, και είναι η σωστή επιλογή για τέτοιους χώρους. Άλλοι τύποι λαμπτήρων δεν επηρεάζονται από τη συχνότητα χρήσης (π.χ. οι βελτιωμένοι λαμπτήρες πυράκτωσης).

Χρόνος προθέρμανσης

Χρόνος εκκίνησης

Χρόνος εκκίνησης

Αυτή η πληροφορία είναι ιδιαιτέρως σημαντική για τους συμπαγείς λαμπτήρες φθορισμού. Οι απλοί συμπαγείς λαμπτήρες φθορισμού καθυστερούν λίγο περισσότερο να ανάψουν και να φτάσουν στο μέγιστο της φωτεινότητάς τους σε σχέση με τους λαμπτήρες άλλων τεχνολογιών (έως 2 δευτερόλεπτα για το άναμμα και έως 60 δευτερόλεπτα για να φτάσουν το 60% της φωτεινότητάς τους). Υπάρχουν επίσης εξειδικευμένοι συμπαγείς λαμπτήρες φθορισμού που ανάβουν σχεδόν εξίσου γρήγορα με τους λαμπτήρες άλλων τύπων (π.χ. οι βελτιωμένοι λαμπτήρες πυράκτωσης).

Αυξομείωση έντασης φωτός

not_dimmable

Το εικονίδιο αυτό δηλώνει ότι ο λαμπτήρας δεν έχει δυνατότητα αυξομείωσης της έντασης του φωτός

Πρέπει πάντα να αναζητάτε αυτό το εικονίδιο όταν αγοράζετε συμπαγείς λαμπτήρες φθορισμού και LED, διότι πολλοί από αυτούς δεν δέχονται τους συνηθισμένους ροοστάτες (dimmer). Υπάρχουν ωστόσο συμπαγείς λαμπτήρες φθορισμού και LED με δυνατότητα αυξομείωσης έντασης του φωτός, ενώ οι βελτιωμένοι λαμπτήρες πυράκτωσης μπορούν πάντα να χρησιμοποιηθούν και με ροοστάτη.

Θερμοκρασία λειτουργίας

Θερμοκρασία λειτουργίας

Θερμοκρασία λειτουργίας

Οι συμπαγείς λαμπτήρες φθορισμού και οι λαμπτήρες LED είναι πιο ευαίσθητοι στη θερμοκρασία από ό,τι οι συνηθισμένοι λαμπτήρες πυράκτωσης. Είναι σημαντικό να επιλέξετε έναν λαμπτήρα ο οποίος θα λειτουργεί καλά στις θερμοκρασίες που επικρατούν στον συγκεκριμένο χώρο σας. Για φώτα εξωτερικών χώρων σε περιοχές με βαρύ χειμώνα, είναι καλύτερα να επιλέξετε έναν λαμπτήρα που δεν επηρεάζεται από την παγωνιά γιατί, σε αντίθετη περίπτωση, το παραγόμενο φως μπορεί να μειωθεί τις κρύες νύχτες.

Διαστάσεις λαμπτήρα

Μέγεθος λαμπτήρα

Μέγεθος λαμπτήρα

Αν αποφασίσετε να αγοράσετε λαμπτήρα διαφορετικής τεχνολογίας για το ίδιο φωτιστικό, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι ο νέος λαμπτήρας ταιριάζει στην υποδοχή.

Τι κάνουμε τους καμένους συμπαγείς λαμπτήρες φθορισμού και τους λαμπτήρεςLED;

Λογότυπος συσκευασίας – μην το πετάτε στα οικιακά απορρίμματα (λογότυπο WEEE)

Λογότυπος συσκευασίας – μην το πετάτε στα οικιακά απορρίμματα (λογότυπο WEEE)

Αυτοί οι λαμπτήρες περιέχουν περίπλοκες ηλεκτρονικές διατάξεις και δεν πρέπει να καταλήγουν στον κάδο με τα καθημερινά οικιακά απορρίμματα. Αυτό δηλώνει το εικονίδιο του διαγραμμένου κάδου στη συσκευασία. Πρέπει να επιστρέφονται σε κάποιο από τα καταστήματα πώλησης τέτοιων προϊόντων ή να παραδίδονται σε άλλο φορέα συλλογής άχρηστου ηλεκτρονικού εξοπλισμού (ανάλογα με τη χώρα).

Πηγή: ec.europa.eu

  • * Όλα τα φωτιστικά διαθέτουν ολόκληρη σειρά από μικρότερα, απλίκες και δαπέδου.
    * Τα προϊόντα της ιστοσελίδας αποτελούν δείγματα των προϊόντων που προμηθεύει η εταιρία. Στους χώρους της έκθεσης μπορείτε να βρείτε μια πλήρη συλλογή των προϊόντων.

  • Στα καταστήματα της Illumina Σαράκης μπορείτε να ανακυκλώσετε τους παλιούς ή καμένους λαμπτήρες σας και να τους αντικαταστήσετε με νέους οικολογικούς συμβάλλοντας τόσο στην προστασία του περιβάλλοντος όσο και στην οικονομία της επιχείρησης ή του νοικοκυριού σας.
  • Προσφορές